Tuesday, November 27, 2012

Folgefonna er en kanarifugl for verdens klima


I går besøkte vi Folgefonna-ekspert Jostein Bakke ved Bjerknessenteret og hadde en lærerik samtale om Folgefonna. Vi fikk høre både om isbreens historie, dens tilstand og om fremtiden i lys av klimaendringene.


Folgefonna er en unik isbre. Hun er spesielt følsom for forandringene i klima fordi hun er den sørligste av våre kystnære breer og ligger midt i den atmosfæriske sirkulasjonen. Fonno påvirkes derfor spesielt lett av endringer i værtype som følge av global temperaturstigning og høyere havtemperaturer. Slik er breen en varsler for hvordan verdens klima endrer seg. Slik gruvearbeidere i tidligere tider brukte kanarfugler i gruvene for sjekke at det var nok oksygen, vil Folgefonna kunne gi oss en indikasjon på hva vi har i vente.

Havtemperaturen har steget med 0,6 grader de siste 50 årene og 98% av alle norske isbreer vil forsvinne, forteller professor Jostein Bakke som er vokst opp i Jondal, tett oppunder Folgefonna. Han blir å treffe på Kabuso på en av konsertene der. Samtidig er verdens politikere samlet i oljerike Quatar på klimatoppmøte. Det er lite håp om at dette møtet vil endre noe som helst.

På den nye nettsiden tograder.no som blant annet Bjerknessenteret står bak, kan du lese mer om klimautfordringene.